Коледа

Предколедни сладки

Предколедни сладки с локум и орехи

Коледните пости са част от традицията. За някои от нас това е непосилна задача и не успяваме да ги спазваме, но това е защото въображението ни отказва да ни услужи с подходящи постни рецепти. Ще ви помогна с това и ще споделя с вас някои от любимите ми предколедни рецепти.

Да започнем от десерта! Какво по-голямо удоволствие за гладното стомахче от нещо сладичко, ама много сладичко…

Сладките, които ще приготвим днес са с локум и орехи. Вкусът им ми напомня на детството, а пудрата захар, която се изсипва по брадичката ми винаги буди в мен спомена за майка ми, която с ужас и примирение гледаше как белият прашец се сипе по килима. Но блаженството си остава и до днес и се надявам да стигне и до вас.

Нужните продукти са:

1ч.ч. олио

1ч.ч. вода

1ч.л. сода

1 щипка сол

3ч.ч. брашно

200гр. орехови ядки

170гр. локум

А ето как да ги приготвим:

Водата и олиото се слагат да заврят. Отместват се от котлона и към тях се добавят содата и солта. Брашното се изсипва в сместта на веднъж и се бърка до получяване на хомогенна смес. Може да добавите, по желание-канела, ванилия, финно смлени орехи или друг аромат и вкус. Получената топка тесто се оставя да изстине. Правят се малки топчета, които с пръстче леко се сплескват в средата, в дупчицата поставяме парче локум и орехова ядка. След това се оформя топче. Така строените топчета печем в предварително загрята на 180°C фурна до порозовяване. Изваждаме от фурната и овалваме в пудра захар докато са още топлички.

Това е!

Да ви е сладко 🙂